22 March, 2010

Γιατί τα πλαστικά παιχνίδια είναι επικίνδυνα;

Ο λόγος είναι επειδή το PVC είναι το είδος των πλαστικών που χρησιμοποιούνται συνήθως σε προϊόντα όπως για το μπάνιο, τα παιχνίδια και η συμπίεση των δακτυλίων οδοντοφυίας.

Φθαλικές ενώσεις προστίθενται για να κάνουν το μαλακό PVC για χρήση στα παιχνίδια που είναι για μάσημα και πιπιλίσουν τα μωρά κυρίως για την ανακούφιση από τον ερεθισμό της οδοντοφυΐας . Τα βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο προστίθεται για να καταστήσει το άκαμπτο τύπο του PVC πιο ανθεκτικό για χρήση στα παιχνίδια για τα μεγαλύτερα παιδιά και άλλα καταναλωτικά προϊόντα.

Τα τοξικά συστατικά στο πλαστικό PVC χρησιμοποιείται σε αυτά τα παιχνίδια δεν είναι σταθερά. Οι χημικές ουσίες μπορούν να διαφεύγουν. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να καταναλώνονται από τα παιδιά όταν τα παιδιά πιπιλίζουν ή μασάνε το μαλακό πλαστικό και μπορεί να ανιχνευτούν στο αίμα των παιδιών. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι ορισμένες από αυτές τις χημικές ουσίες που συνδέονται με τον καρκίνο και βλάβη των νεφρών ενώ μπορεί να επηρεάσει το αναπαραγωγικό σύστημα και την ανάπτυξη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτές οι χημικές ουσίες έχουν ορμονική δράση και μπορεί να παρέμβει με ορμονικά συστήματα που ρυθμίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη και την αναπαραγωγική ανάπτυξη στα παιδιά.

Είναι όλα τα παιχνίδια από μαλακό πλαστικό από PVC;

Σχεδόν όλα τα παιχνίδια από μαλακό πλαστικό για βρέφη και νήπια που πωλούνται εισάγονται από εργοστάσια στην Ασία, όπου PVC χρησιμοποιείται ευρύτατα. Υπάρχουν, ωστόσο, άλλα είδη από πλαστικές ύλες που είναι φυσικά μαλακά (π.χ. πολυαιθυλένιο αιθυλενίου και οξικού βινυλίου), που δεν περιέχουν φθαλικές ενώσεις, όπως πλαστικοποιητές. Αυτά από ασφαλέστερα πλαστικά είναι συχνά πιο δύσκολο να βρεθούν.

Βασικά Στοιχεία:
Από το 1997, οι απαγορεύσεις για τις φθαλικές ενώσεις σε μαλακό PVC, ή βινύλιο παιχνίδια έχουν επίδραση στην Αυστρία, Γαλλία, Ελλάδα, Μεξικό, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Δοκιμές από τις κυβερνήσεις της Δανίας και των Κάτω Χωρών καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα παιδιά μπορούν να καταπιούν τα επικίνδυνα χημικά προϊόντα από PVC παιχνίδια κατά την κανονική χρήση-ενίοτε σε απαράδεκτα επίπεδα!

Μόλυβδος και κάδμιο χρησιμοποιούνται επίσης σε πλαστικά...

Τα βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και το κάδμιο προστίθεται για να καταστήσει το άκαμπτο τύπο του PVC πιο ανθεκτικό για χρήση στα παιχνίδια για τα μεγαλύτερα παιδιά και άλλα καταναλωτικά προϊόντα. Αυτά τα πρόσθετα είναι όλα σε θέση να την απόπλυση των πλαστικών από PVC.

Ο μόλυβδος προκαλεί βλάβη στο νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα την μειωμένη ικανότητα μάθησης και της συμπεριφοράς των ελλειμμάτων. Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, επειδή απορροφούν και μπορεί να διατηρήσουν τον μόλυβδο ευκολότερα από τους ενήλικες, αλλά και επειδή ο εγκέφαλός τους είναι ακόμη υπό διαμόρφωση. Το κάδμιο είναι γνωστό ότι προκαλεί καρκίνο και σε δοκιμές σε ζώα, προκαλεί βλάβη στα νεφρά. Ενώ μπορεί να επηρεάσει και την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Αναζητήστε εναλλακτικές όπως PVC-free παιχνίδια ή δοκιμάστε παραδοσιακές λύσεις για την οδοντοφυία όπως ένα υγρό πανί.

No comments:

Post a Comment