10 March, 2010

Αιθιοπία, το περιβόλι των αναπτυγμένων

Πως ένας από τους πλέον πεινασμένους λαούς ταΐζουν τη Μέση Ανατολή; Η απάντηση στο καταπληκτικό άρθρο του John Vidal του Observer. Εκεί περιγράφει το πως αναπτυγμένες χώρες χρησιμοποιούν μία έκταση περίπου δύο φορές όση η Ελλάδα για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια έλλειψη τροφής.

Η Αιθιοπία είναι μία από τις χώρες στον κόσμο με περισσότερους από 13 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν ανάγκη επισιτιστικής βοήθειας, αλλά παραδόξως η κυβέρνηση προσφέρει τουλάχιστον 3 εκ. εκτάρια της πιο εύφορης γης τους σε πλούσιες χώρες και μερικά από τα πιο εύπορα άτομα στον κόσμο για να εξάγουν τρόφιμα για τους δικούς τους πληθυσμούς.

Δεν σταματάει εκεί όμως. Ορισμένες από τις αφρικανικές συμφωνίες μπορούν να μας αφήσουν με το στόμα ανοιχτό: η Κίνα έχει υπογράψει σύμβαση με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, προκειμένου να χρησιμοποιήσει 2,8 εκατ. εκτάρια για τη παραγωγή φοινικέλαιου για βιοκαύσιμα. Πριν τη κατάρρευση μετά από τις ταραχές, μια συμφωνία για 1,2 εκ. εκτάρια  μεταξύ Μαδαγασκάρης και της Νότιο Κορεάτικης Daewoo, θα είχαν συμπεριλάβει το ήμισυ σχεδόν της καλλιεργήσιμης γης της χώρας.

Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με το νερό όπου η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Αιθιοπίας με ξένες επιχειρήσεις (παραγωγής λουλουδιών) για τη χρήση του νερού τους επιτρέπει να το χρησιμοποιούν δωρεάν.

Το πρόσωπο της αποικιοκρατίας του 21ου αιώνα. 

No comments:

Post a Comment